Recepten

 
Erik Scherder

Erik Scherder

Hoogleraar Klinische Psychologie

Hersenen, beweging en muziek

Veel kinderen bewegen te weinig en brengen te veel tijd door achter het scherm van tv, computer of smartphone. Dit is niet alleen slecht voor hun lichamelijke ontwikkeling (zwaarlijvigheid e.d.), maar ook voor de ontwikkeling van hun brein. Het heeft een negatief effect op vaardigheden als taal en motoriek en kan tot psychische en emotionele problemen leiden, zoals depressieve symptomen. Gamen kan wél goed zijn voor het kind, mits beperkt tot plusminus één uur per week. In de nieuwe editie van Vullen of Voeden wordt dit verder toegelicht. Maar laat je kind vooral veel buitenspelen, en combineer dat met activiteiten als muziek(lessen), sport, dans en denksport. Een zogenaamde ‘verrijkte omgeving’, waarin het kind zonder dwang wordt uitgedaagd en gestimuleerd om nieuwe dingen te ontdekken, is heilzaam voor de lichamelijke en geestelijke groei. Kinderen worden er slimmer, socialer én vrolijker van, en lijken op latere leeftijd minder vatbaar voor ouderdomskwalen zoals dementie.

Ria Penders

Ria Penders

Natuurdiëtist en klinisch
psycho-neuro-immunoloog

Vullen of Voeden

Je hebt een ideaal, een mooi doel voor ogen: je wilt je kinderen een gezonde toekomst geven. Je wilt hun leren bewuste keuzes te maken. Dat wil je niet alleen voor je eigen kinderen, je gunt het ook andere kinderen.
Gezonde voeding is de basis. Vanuit die gedachte is Vullen of Voeden ontstaan. En hoe pak je het aan om zoveel mogelijk mensen te bereiken die langzamerhand stappen zetten om dit doel te bereiken? Dat werd een zoektocht met vallen en opstaan. Het is Wilfred en Lili echter gelukt om samen met een team deskundigen in de afgelopen 4 jaar een beweging op gang te brengen richting deze bewustwording. In veel gezinnen geeft het boek ‘Vullen of Voeden’ een houvast in de basisvragen over gezonde voeding. Verschillende supermarkten geven de klanten tips over verantwoorde voeding. In de sportkantines zijn de eerste stappen gezet om naast de gefrituurde hap ook een gezonde snack onder de aandacht te brengen. De wedstrijd ‘voor de gezondste voetbalkantine’ heeft gewerkt. Scholen voeren stapsgewijs het water drinken in met fruit als tussendoortje en geven ideeën voor de betere lunchtrommel. En we gaan verder. Een vernieuwde versie van het boek ‘Vullen of Voeden’ ligt op de plank. We blijven extra aandacht geven aan de sportkantines en geven workshops over de gezonde lunchtrommel op basisscholen en kinderdagverblijven. We willen graag dat ziekenhuizen mee gaan doen. Het ziekenhuis is de plaats bij uitstek om voeding te propageren waarmee je sneller herstelt en minder vaak ziek wordt. We laten zien hoe leuk en lekker het is en hoe goed je je erbij voelt.

Anne Marie van Bilsen- kop

Anne Marie van Bilsen- kop

Holistisch kindertherapeut

Mini kinderboerderij

Na een wandeling in de omgeving van het Bieslandse Bos doe ik even Café du Midi aan omdat het een groot buitenterras heeft tussen de bomen. Er is zelfs een deel waar kippen en geitjes rondscharrelen, een soort van mini kinderboerderijtje. Deze zondagmorgen in oktober is het zalig weer en dat maakt dat er veel ouders met kindjes op deze omgeving afkomen. Niks leukers dan onder het genot van een kop koffie met worteltaartje te kijken naar wat er om je heen gebeurt. Een jong stel met oma komt aanlopen, ze kijken naar de diertjes en papa besluit met zijn zoon het dierenverblijf in te gaan. Voordat hij het gras en de dieren nadert, wordt het kereltje van ongeveer drie jaar opgetild. Ze gaan het hek door om de dieren van dichtbij te bekijken. En ja, het blijft bij kijken, omdat het kind niet wordt neergezet. Nu zijn geiten van nature erg nieuwsgierig en dat maakt dat als jij iets ‘hoog’ houdt ze gaan kijken wat dat is. Zo bewerkstelligt de vader dat de geit tegen zijn broek aan springt en deze papa laat duidelijk weten dat hij er niet erg blij van wordt. Het is tenslotte zijn nieuwe broek en de poten van de geit zijn erg smerig. Inmiddels wil het meisje van een jaar of vijf ook wel het hek door om de dieren te bekijken en vervolgens tilt oma het meisje op en gaat uiterst voorzichtig het verblijf in. Prachtig om te zien hoe hier een boodschap aan de kinderen meegegeven wordt middels het gedrag van vader en oma. Het contact met de dieren op de boerderij is ondergeschikt aan het schoon blijven van de kinderen, dat mag duidelijk zijn. Misschien leuk voor ‘schone’ ouders om te weten dat vies worden best oké is voor kinders. Zelfs kinderneuroloog Dr. Shetreat-Klein bevestigt dat en schreef er een boek over: Bacteriën zijn goed voor ons immuunsysteem.
Veel ouders doen hun best om hun kinderen zo schoon mogelijk te houden. Mijn advies: laat ze vaak buiten spelen en maak er geen punt van als ze wat zand of modder opeten, daar bouwen ze weerstand mee op. Daarnaast is het ook goed voor hun zelfvertrouwen om zelf op ontdekkingstocht te gaan en te mogen ervaren. Het opeten zal deze ouders vast en zeker te ver gaan, maar wel fijn als ze met de schoentjes zelf over het gras mogen lopen. Dat kloddertje modder op de zool of broek gaat er vast wel weer af met een sopje!

Andre Kuiper

Remko Kuipers

Arts en Farmacoloog

Échte superfoods

Tot enkele tientallen jaren geleden was ondervoeding een belangrijk gezondheidsprobleem. Voeding werd tot die tijd daarom voornamelijk bekeken als bron van energie. Een ‘gezonde’ voeding moest genoeg energie bevatten, zodat je gedurende je leven voldoende kracht had om te overleven.
Tegenwoordig krijgt iedereen via de voeding (meer dan) genoeg energie binnen. De hoeveelheid energie in voeding is voor mensen in de Westerse wereld daardoor inmiddels meer nadeel dan voordeel geworden. De gezondheid van voeding wordt door wetenschappers tegenwoordig daarom niet meer bekeken vanuit het korte termijn perspectief van energie (calorieën), maar vanuit het lange termijn perspectief van gezond oud worden (healthy aging) met de voor een goede gezondheid benodigde bouwstoffen (micronutriënten en fytonutrienten).
Micronutriënten zijn de welbekende vezels, vitaminen en mineralen. Deze nutriënten zijn noodzakelijk voor een gezonde stoelgang (vezels) en bijvoorbeeld de stofwisseling (onder andere het gezond houden van de organen) in ons lichaam. Fytonutriënten zijn minder bekende nutriënten in onze voeding omdat wetenschappers nog niet precies weten hoe deze stofjes werken. Wat echter wel uit wetenschappelijk onderzoek blijkt is dat de consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze fytonutriënten zeer gunstig is voor onze gezondheid.
Voedingsmiddelen die veel fytonutriënten bevatten zijn: knoflook, tomaten, boerenkool, spinazie, broccoli, spruitjes, pompoen, zwarte bessen, olijven en peulvruchten. Wat mij betreft zijn dit soort voedingsmiddelen daarom de échte superfoods: supergezond en bovendien niét zo superduur als goji bessen, inca-bessen, tarwegras of chia zaad.
Meer weten? Lees de venieuwde editie van het boek ‘Vullen of Voeden’!